Plantevernmidler må oppbevares forsvarlig, og må leveres til mottak for farlig avfall dersom de har mistet sin godkjenning eller ikke skal benyttes (Foto: Mattilsynet).
Plantevernmidler som har mistet sin godkjenning, eller som av andre grunner ikke skal benyttes, må leveres til godkjent mottak for farlig avfall.
-Utgåtte preparater på lageret er en av de vanligste feilene Mattilsynet finner på tilsyn. Det er viktig at håndtering av plantevernmiddelrester og -emballasje ikke setter menneskers og dyrs helse eller miljøet i fare. For å unngå at miljøgifter havner i naturen, er det fastsatt regelverk og laget systemer for at avfall tas hånd om på en forsvarlig måte. Det gjelder også for plantevernmidler, sier seniorrådgiver Marit Lilleby Kvarme i Mattilsynet.
Dersom bruksgodkjenningen for et preparat opphører, kan plantevernmiddelet:
omsettes i seks måneder, med mindre det er fastsatt en kortere frist
lagres og brukes i 18 måneder fra opphørsdato
Kontroll med plantevernmiddellageret er ett av sjekkpunktene på årets tilsyn med bruk av plantevernmidler.
Kontroller at plantevernmidlene er godkjente før du bruker dem
Du finner oversikt over godkjente plantevernmidler på Mattilsynets nettsider: www.mattilsynet.no/planter og dyrking/plantevernmidler. Der finner du også oversikt over godkjenningsperiode for preparatene. Det er viktig å kun kjøpe plantevernmidler fra norske forhandlere. Det er ikke tillatt å bestille plantevernmidler i utenlandske nettbutikker, eller å ta med seg plantevernmidler fra utlandet over grensa.
Levering av preparater til godkjente avfallsmottak
Plantevernmidler er klassifisert som farlige. Plantevernmidler som har mistet sin godkjenning, og rester av plantevernmidler som ikke skal benyttes, må derfor leveres til mottak for farlig avfall. Før innlevering må du fylle ut et skjema for avfallsdeklarering. Skjemaet krever opplysninger om klassifisering av avfallet, det finner du på plantevernmiddeletiketten. Skjema for avfallsdeklarering ligger på nettsiden www.avfallsdeklarering.no. Der finner du også en liste over godkjente avfallsmottak.
Hva skal jeg gjøre med tom emballasje?
Tom emballasje fra plantevernmidler skal du skylle grundig. Les alltid informasjonen på plantevernmiddeletiketten for å finne hvilke krav som gjelder for det aktuelle preparatet. Emballasje som er rengjort i tråd med rettledningen på etiketten, bringes til lovlig avfallsanlegg. Plastemballasje skal kildesorteres. Tom emballasje fra plantevernmidler skal ikke brukes til andre formål. Lag gjerne hull i emballasjen for å hindre gjenbruk.
-Emballasje som ikke er rengjort må du levere til godkjent mottak for farlig avfall. Du finner mer informasjon på plantevernmiddeletiketten. Kvittering for innlevering av emballasje kan benyttes som dokumentasjon, for eksempel ved KSL-revisjon eller ved inspeksjon fra Mattilsynet, avslutter seniorrådgiver Marit Lilleby Kvarme i Mattilsynet.