Tre alternativer til ventepølse
- Glenn Sagstad
- Jun 6, 2023
- 2 min read

Bruschetta fra grillen med paprika og parmesan er et fint alternativ til pølse som forrett. (Foto: Brodogkorn.no)
Når du venter på at grillen skal bli skikkelig varm - og har lyst på noe annet enn pølse.
entepølse er et klassisk begrep for dem som må ha noe å døyve sulten med mens man venter på at grillen blir skikkelig varm og klar for hovedmåltidet.
Men sommeren er lang – og antallet ventepølser kan bli stort – så det kan være lurt å ha et litt bredere repertoar av forretter tilgjengelig.
– Bruschetta er en deilig liten munnfull som enkelt kan lages til forrett før grillmåltidet. Her er variasjonsmulighetene enorme, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
Hun presenterer her tre oppskrifter til bruschetta som passer godt som sommerlige forretter. Alle kan lages ved å steke brødet på grillen mens den er i ferd med å oppnå høy nok temperatur for hovedmåltidet.
– Grillede brødskiver blir sprø og gode, perfekte for bruschetta. Dette er også en fin måte å bli kvitt brødrester på – grillet brød til bruschetta trenger slett ikke være nybakt. Selv om den klassiske bruschettaen lages med skiver av bagett, kan man bruke all slags brød man har tilgjengelig, sier Nordbø.
1. Bruschetta med bakte tomater og tapenade

Bruschetta med oliventapenade og bakte tomater. (Foto: Brodogkorn.no)
Gni litt hvitløk på skivene, pensle dem med olivenolje og grill dem til de blir gylne. Cherrytomatene bakes i en ildfast form med litt olje på i 8-10 minutter, enten i ovn eller på grill med lokk.
– Når brødskivene er ferdige, smøres de med oliventapenade. Dander med noen friske basilikumblader og topp med bakte cherrytomater, forklarer Nordbø.
2. Bruschetta med spekeskinke

Bruschetta med spekeskinke og tomatsalat. (Foto: MatPrat.no)
– Disse bruschettaene passer utmerket som forrett når du har gjester. I tillegg til spekeskinke bruker vi her en tomat- og basilikumsalat som du kan blande sammen på forhånd. Da går det raskt å gjøre i stand forretten når skivene er ferdige på grillen, sier Nordbø.
For å lage tomatsalaten skjærer du tomatkjøttet fra tomater i små terninger, og tilsetter finhakket basilikum. Dette blandes sammen med olivenolje og smakes til med salt og pepper.
Anrett spekeskinke på de stekte brødskivene og topp med tomatsalaten rett før servering.
3. Bruschetta med grillet paprika og parmesan

Bruschetta fra grillen med paprika og parmesan er et fint alternativ til pølse som forrett. (Foto: Brodogkorn.no)
Grillet paprika får en helt særegen smak som er nydelig på stekte brødskiver. Kombinert med litt god olivenolje og parmesan blir dette en herlig start på grillmåltidet.
– Paprikaene kan du enten grille selv i ovnen, eller du kan ta en snarvei ved å kjøpe ferdiggrillet paprika på glass, sier Nordbø.
Brødet til bruschettaen pensles med olivenolje og grilles på begge sider. Når de er ferdige, er det bare å legge på paprika og høvle over litt parmesan. Dryss til slutt over litt flaksalt.