top of page
  • pulsenavtoten

Tradisjoner og Nyvinninger i årets RussefeiringMed våren i anmarsj nærmer også russefeiringen seg, og tusenvis av russ landet rundt gjør seg klare til å feire. Allerede til helgen starter festlighetene, og russepresidentene og russestyrene har jobbet på spreng for å få på plass årets russeknuter.


Noen av knutene følger de tradisjonelle sporene, som å løpe naken over Mjøsbrua eller å bade utendørs før 1. mai. Men årets russ har også introdusert noen nyvinninger som kan skape både morsomme og utfordrende opplevelser i løpet av russetida.


Fokus på Tradisjoner


I Dokka har russens kreativitet resultert i hele 100 knuter. Ifølge russepresident Petter Finstuen har de lagt vekt på å opprettholde tradisjonene.


"Vi vil bevare de tradisjonelle aktivitetene som har vært en del av russetida tidligere," sier Finstuen.


Blant de tradisjonelle knutene finner man engasjement i veldedighetsarrangementet "Krafttak mot kreft" og aktiviteter som å dele ut is og russekort på barneskoler. Men det er også plass for mer utfordrende oppgaver, som knuten "Kongla", som innebærer å praktisere sikker sex utendørs.


På Gjøvik markeres russetidens start med dåp utenfor Gjøvik videregående skole. Gjøvikrussen har også planlagt fellesaktiviteter, som bading i Fredevika 28. april.


Engasjement og Varsomhet


Russen i Raufoss og Valdres har også investert tid og energi i å utforme sine knutelister. Viktigst for dem har vært å inkludere kampanjer som setter fokus på viktige temaer som samtykke og seksuell trakassering.


"Vi ønsker å sette lys på viktige saker som har blitt omtalt i media, som voldtektssaker," forklarer russepresident Kristina Haugom Nerødegård fra Raufoss.


I Valdres har russens planer vært å skape knuter som er både morsomme og utfordrende, samtidig som de er forsiktige med å inkludere aktiviteter som kan være helseskadelige eller ekskluderende.


Samarbeid med PolitietFor politiet innebærer russetida en økt arbeidsbelastning, men politikontakt Trine Engen fra Gjøvik kommune roser russen for deres generelt gode oppførsel.


"Vi oppfordrer alle til å ta gode valg og respektere lovverket," sier Engen, og legger til at politiet vil samarbeide med russen så lenge de overholder regelverket.


Politiet har også utarbeidet en "meny for russen" som oppsummerer hva som er tillatt og ikke tillatt av oppførsel i løpet av russefeiringen.MENY: Politiet har laget en plakat som viser russen hva

ulike lovbrudd kan koste dem. De har også noen velmente

tips og råd til avgangselevene. Foto: POLITIET


Med en blanding av tradisjoner og nyskapende påfunn, samt et godt samarbeid med politiet, ser det ut til at årets russefeiring vil bli både minnerik og trygg for alle involverte.Gjøvik Russen

Raufoss Russen


5 views0 comments

Commentaires


bottom of page