top of page

Totninger bærer Udda-spillets historie med stolthet


F.v. Ola Narten Svendsen, Heidi Ottesen Sandmo, Anniken Ottersen Lindbak, Eva Narten Høberg og Trond Narten Svendsen. Foto: Jan Erik Sandmo


I det historiske dramaet Udda-spillet har totninger fått sentrale roller, noe som kaster lys over regionens kulturelle bidrag til teaterscenen. Stykket, som er delt inn i to deler, har nå nådd sitt andre kapittel etter en suksessrik første oppsetning for to år siden.


Handlingen utspiller seg på sekstenhundretallet rundt skogsjefen Alv Udda, som levde i Halden-området og på Lilleøya i Femsjøen. Fridtjof By, kjent for å ha tilbrakt en betydelig del av sitt liv på øya, skrev en romantrilogi inspirert av områdets folk og kultur på 1670-tallet.


Blant de sentrale figurene er Kirsten Gutte, som tvinges inn i et ulykkelig ekteskap med Alv Udda, til tross for hennes kjærlighet til en annen. Dramatikken i historien utspiller seg når hun bærer et barn som ikke er Alvs, og senere møter Alv en ny kvinne, Ragnhild Torfinnsdatter.


Forestillingen, som involverer over 30-40 skuespillere, har vært en stor suksess med 6 forestillinger planlagt i år. Lokale skuespillere fra Toten har spilt viktige roller, noe som har styrket den regionale tilknytningen til produksjonen.


Udda-spillet har ikke bare brakt frem historiske figurer til livs, men har også markert seg med et historisk marked som gir publikum en dyptgående opplevelse av 1600-tallets kultur. Med deltakelse fra et bredt spekter av lokale foreninger og frivillige, har markedet blitt en integrert del av opplevelsen.


Produksjonen har ikke vært uten utfordringer, spesielt med tanke på værforholdene som har påvirket forestillingenes gjennomføring utendørs. Til tross for dette har engasjementet og støtten fra lokalsamfunnet vært en avgjørende faktor for å skape en minneverdig teateropplevelse.1 view

Kommentare


bottom of page