
På søndag er det fastelavnsøndag, eller fleskesøndag som det også kalles. Det er den siste søndagen før fasten, og da skulle man nyte ekstra fet mat for å ha litt å gå på i fasten. Til tross for at de færreste av oss faster, koser vi oss likevel med fastelavnsboller
Ingredienser
Krem
1 dl Melis, til dryss
1 ts Vaniljesukker
0.5 l Kremfløte
2 ss Sukker
Hveteboller
2 stk Egg
1 klype Salt
1 kg Hvetemel
150 g Meierismør
1 pakke Færsk gjær
2 ts Kardemomme
175 g Sukker
4.5 dl H-melk
Til pensling
1 stk Egg
Slik gjør du
Trinn 1
Smelt smøret. Bland det tørre i en bolle eller i en eltemaskin. Varm opp melken til 37°C (fingervarmt) og bland ut gjæren. Hell det i det tørre.
Trinn 2
Bland inn egg og smeltet smør. Elt deigen godt, gjerne opp mot 7-10 minutter i eltemaskinen. Dekk til bakebollen med lokk eller en plastpose og sett den på et lunt sted. Hev til dobbel størrelse, ca. 45 minutter.
Trinn 3
Hell ut deigen og kna den på benken. Del i 2 og rull hver bit til en tykk pølse. Del rullene i biter og rull til boller. Legg deigemnene på bakeplate med bakepapir, sett brettet i en plastpose og la bollene heve på et lunt sted.
Trinn 4
Pensle med et pisket egg, melk eller en blanding. Stek på midterste spor i forvarmet stekeovn på 220°C i 10-12 minutter. Avkjøl på rist.
Trinn 5
Krem: Pisk krem, vaniljesukker og sukker til krem. Ha i sprøytepose eller bruk en skje, slikkepott og lignende.
Trinn 6 Del bollene i 2, legg i krem og legg lett på ”lokket”. Dryss på med melis – bruk en tesil eler liten sikt hvis du har.
Serveringsforslag Det er også godt med syltetøy i fastelavensbollen under kremen.