top of page

Til helgen er Det fastelaven




På søndag er det fastelavnsøndag, eller fleskesøndag som det også kalles. Det er den siste søndagen før fasten, og da skulle man nyte ekstra fet mat for å ha litt å gå på i fasten. Til tross for at de færreste av oss faster, koser vi oss likevel med fastelavnsboller


Ingredienser

Krem

1 dl Melis, til dryss

1 ts Vaniljesukker

0.5 l Kremfløte

2 ss Sukker

Hveteboller

2 stk Egg

1 klype Salt

1 kg Hvetemel

150 g Meierismør

1 pakke Færsk gjær

2 ts Kardemomme

175 g Sukker

4.5 dl H-melk

Til pensling

1 stk Egg


Slik gjør du

Trinn 1 Smelt smøret. Bland det tørre i en bolle eller i en eltemaskin. Varm opp melken til 37°C (fingervarmt) og bland ut gjæren. Hell det i det tørre.

Trinn 2 Bland inn egg og smeltet smør. Elt deigen godt, gjerne opp mot 7-10 minutter i eltemaskinen. Dekk til bakebollen med lokk eller en plastpose og sett den på et lunt sted. Hev til dobbel størrelse, ca. 45 minutter.

Trinn 3 Hell ut deigen og kna den på benken. Del i 2 og rull hver bit til en tykk pølse. Del rullene i biter og rull til boller. Legg deigemnene på bakeplate med bakepapir, sett brettet i en plastpose og la bollene heve på et lunt sted.

Trinn 4 Pensle med et pisket egg, melk eller en blanding. Stek på midterste spor i forvarmet stekeovn på 220°C i 10-12 minutter. Avkjøl på rist.

Trinn 5 Krem: Pisk krem, vaniljesukker og sukker til krem. Ha i sprøytepose eller bruk en skje, slikkepott og lignende.

Trinn 6 Del bollene i 2, legg i krem og legg lett på ”lokket”. Dryss på med melis – bruk en tesil eler liten sikt hvis du har.

Serveringsforslag Det er også godt med syltetøy i fastelavensbollen under kremen.

120 views
bottom of page