Skibladner tilbake i full damp
- Glenn Sagstad
- Jun 25
- 2 min read
Etter år med utfordringer og vedlikehold er Skibladner tilbake i sommerrute, strøken og klar for nye eventyr. Med mjøsbris i håret og laks på tallerkenen ønsker dampskipet både lokalbefolkning og turister velkommen om bord.
Skinnende sesongstart
Mandag 24. juni var det klart for årets første tur og styreleder Bjørn Blichfeldt i Oplandske Dampskibsselskap kunne knapt vært stoltere:
– Det er mange år siden hun har sett så bra ut. Maskinen maler som en katt, sier han.
Etter grundig vedlikehold stråler Skibladner som aldri før – et levende vitnesbyrd om norsk ingeniørkunst og sjøfartshistorie.

Passasjerene strømmer til
I sesongstarten er det først og fremst lokalbefolkningen som benytter seg av tilbudet. Etter hvert fylles dekk og salonger av utenlandske gjester.
– Vi ser også flere yngre voksne nå. Før var det mest 50+, nå er det mange i 30- og 40-årene som oppdager Skibladner, sier Blichfeldt.
For barnefamilier satses det på gode pakketilbud – og nostalgi og utsikt går aldri av moten.
Et flytende samarbeid
Skibladner seiler ikke alene. Reiselivet rundt Mjøsa er en viktig medspiller og skipet samarbeider tett med både destinasjonsselskaper, hoteller og museer.
– Vi er helt avhengige av samarbeidet. Dette er et felles løft for hele regionen, sier Blichfeldt.
Bak kulissene
Det kreves 18 personer for å gi gjestene en sømløs opplevelse – fra matroser og maskinister til servitører og kokker.
– Maskinistene er vanskelige å finne i dag. Få har utdanning på damp. Men i restauranten har vi mange unge som kommer igjen år etter år, sier han.
En reise i stil og historie
Hovedsalongen om bord er et kapittel for seg – med hvite duker, pyramidemalung på veggene og atmosfære som minner om Orientekspressen.
– Vi får stadig høre at det er en uforglemmelig opplevelse. Mange blir imponert av dampmaskinen fra 1888 som fortsatt går, sier Blichfeldt.

Neste år fyller Skibladner 170 år. Med dedikert mannskap og lokalt engasjement er målet klart: Å holde dampen oppe – og opplevelsen levende – i minst 170 år til.