Nasjonaldagen nærmer seg med stormskritt. Her er reglene du må vite dersom du skal arrangere lotteri eller baser.
– En endring i lovverket fra 1. januar 2023 gjør det lettere å arrangere smålotterier og baser, eller «pengespill», som det blir omtalt som i den nye loven. Dette er regler som gjelder alle dager hele året, ikke bare nasjonaldagen, forklarer Tore Bell, som er seniorrådgiver hos Lotteritilsynet.
Enkel hugseregel
Regelen er så enkel at nå er det lov å arrangere baser og lotteri for alle. Avgrensningen ligger i at man kan oversette for maks 200 000 kroner i året, og at overskuddet ikke skal gå til såkalt fortenestebaserte (kommersielle) formål.
– Frislippet i regelverket åpner også for at skoleklasser, idrettslag og FAU-ar kan arrangere lotteri og basarer til inntekt for for eksempel skoleturer eller ny ballbinge til uteområdet. Til nå har dette ikke vært lov, sier Bell.
Det er også nytt er at du ikke lengre skal informere Lotteritilsynet om at lotteriet eller basaren skal arrangeres. Du skal heller ikke sende inn rapport om inntjeningen. Det blir opp til arrangøren å passe på at du ikke overstiger grensen på 200 000 kroner i løpet av året.
Kan ikke involvere profesjonelle
Det er ikke lov å bruke en såkalt «medhjelper», altså en profesjonell aktør, til å gjennomføre lotteriet. Det betyr at arrangøren må gjennomføre hele lotteriet selv. Du kan bruke Vipps som betalingsløsning, eller for eksempel kanaler som Facebook for å orientere om lotteriet, eller til bestilling av lodd.
– Premiene skal være av begrensede verdenen. Det er ingen grense på hvor stor prosentdel av omsetningen som skal settes av til premier. Det er ikke lov med alkohol som gevinst i denne type lotteri, sier Bell.