Søndag markerer nok en gang overgangen til sommertid, en begivenhet som bringer både forventning og irritasjon til norske husholdninger. Mens noen ser fram til lysere kvelder og en følelse av at våren er på vei, møtes endringen med frustrasjon fra foreldre med små barn med faste leggetider.
Tradisjonen med å stille klokken fram en time den siste søndagen i mars, fra klokken 02:00 til 03:00, har vært en årlig praksis i Norge siden 1980. Men denne enkle justeringen har sine tilhengere og motstandere, og debatten om fordelene og ulempene ved sommertid fortsetter å rase.
Norge følger sentraleuropeisk tid (CET) og koordinerer klokkestillingen med EU-landene, delvis av hensyn til næringslivet. Mens noen argumenterer for at sommertid kan forvirre både mennesker og dyr, har EU ennå ikke klart å enes om å avskaffe denne praksisen.
Vintertid, som egentlig heter normaltid, er den "ekte" tidssonen vår nasjon opererer i. Men søndagens ritual med å stille klokkene har gradvis blitt mindre viktig takket være teknologiske fremskritt. Mange av våre digitale enheter, koblet til internett, justerer seg automatisk. Men de mer tradisjonelle analoge klokkene, som armbåndsur og stekeovnsklokker, krever fortsatt manuell justering.
For de som stadig glemmer hvilken retning klokken skal stilles, er det flere huskeregler å følge. Enten det er å tenke på sommeren som kommer, eller lengselen etter varmere dager, er det en påminnelse om at denne tiden av året bringer med seg lysere tider.
Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ser positivt på overgangen til sommertid og det den betyr for landet. "Det at vi nå stiller klokken en time fram, betyr lysere ettermiddager og at det er vår i luften. Ved å stille klokken en time fram 'mister' vi timen mellom klokken 02:00 og 03:00. Denne timen vil vi imidlertid få tilbake til høsten når klokken igjen skal stilles tilbake til normaltid," uttalte Vestre i en pressemelding.
Så sørg for å justere klokken din søndag morgen. Selv om det betyr at du mister en time søvn, vil belønningen være lengre dager og en følelse av at våren endelig er her for å bli.
Comments