pressebillde.
Mental Helse Ungdom i Innlandet har fått en ny regionsekretær og vi tok en prat med Ida Johanne Aas for å lære mer om hennes arbeid med ungdom og psykisk helse. Ida som selv er fra Hamar har stor tro på at satsingen i Innlandet vil gi ungdommen en bedre forståelse av psykisk helse og hvordan man kan prate om vanskelige temaer.
– Dette er en prosjektstilling og den første av sitt slag. Mental Helse Ungdom har sitt hovedkontor i Oslo og nå ønsker vi virkelig å satse på Innlandet. Målet er å gjøre dette fylket til det beste for ungdoms psykiske helse, sier Ida engasjert.
Hun understreker hvor viktig det er å snakke om psykisk helse, spesielt i en tid der mange unge opplever ensomhet og utenforskap. I sin nye rolle vil Ida jobbe for å skape møteplasser hvor ungdom kan finne tilhørighet og fellesskap, og håper å starte opp flere lokallag.
– Lokallag er en fantastisk måte å skape fellesskap på, enten det er kino, hytteturer eller bare å finne nye venner. Dette kan gjøre en stor forskjell, sier Ida.
Forebygging og samtale om psykisk helse
En viktig del av jobben hennes blir å reise rundt til skoler og snakke om psykisk helse. Ida håper å gi ungdom verktøyene de trenger for å takle livets utfordringer å forebygge problemer som rus og selvmord.
– Det å gi ungdom en trygg arena hvor de kan snakke om hvordan de har det er avgjørende sier hun.For foreldre og de som jobber med ungdom er det viktig å være oppmerksomme på endringer i ungdommens adferd.
– Hvis noen isolerer seg, virker nedstemt eller unngår venner, kan dette være tegn på at noe er galt, forklarer Ida. Hun understreker også hvor viktig det er at foreldre skaper et trygt hjemmemiljø hvor det er rom for å snakke om det som er vanskelig.
– Det kan være vanskelig for ungdom å åpne seg for foreldrene sine men foreldre har ofte større påvirkning enn de kanskje tror. Det å være en trygg base og ta initiativ til slike samtaler kan være utrolig viktig, sier hun.
Støtte til ungdom
Ida påpeker at det finnes flere alternativer for ungdom som ønsker å snakke med noen utenfor hjemmet. – Mental Helse Ungdom har blant annet en hjelpe-chat hvor man kan prate med mennesker som selv har opplevd vanskeligheter. Dette er en flott mulighet for dem som synes det er vanskelig å snakke med foreldrene sine, forteller Ida.
Hun oppfordrer også skoler, bedrifter og organisasjoner i Innlandet til å invitere henne på besøk for å snakke om psykisk helse og ungdoms velvære.
– Jeg er her for å bidra og jeg håper at mange tar kontakt. Dette er et arbeid jeg brenner for og jeg tror vi kan gjøre en stor forskjell i Innlandet, avslutter Ida.
Ønsker du å prate med noen, kan du besøke Mental Helse Ungdoms chattetjeneste på mentalhelseungdom.no/chat-med-oss.