top of page

Mange kaster mer mat i jula enn ellers i året


Pizza med ribbe. Foto: matprat.no


Ifølge MatPrats årlige juleundersøkelse, gjennomført av YouGov, tror 24 prosent av respondentene at de kaster mer mat i jula enn ellers i året. Det er spesielt de mellom 18 og 29 år som mener de kaster mer mat i jula enn ellers. Med økte matvarepriser er det uten tvil mye å spare på å kaste mindre og spise opp restene.


Hvorfor kaster vi så mye i jula?

Ifølge undersøkelsen er de tre hovedgrunnene til at maten kastes at det lages for mye mat (60%), at maten har stått for lenge på bordet eller benken (25 %) og at mange ikke har plass til å oppbevare restene (24 %).


– Det er ingen overraskelse at hovedårsaken til matsvinn i jula er at det lages for mye mat. Jula er høysesong for kos, og tradisjonelt er det tida for å fleske til med mat. Det skal ikke stå på utvalg og mengde. Ofte har vi handlet inn for mye og blitt lei julematen, noe som gjør at vi sitter igjen med rester, som dessverre går rett i søpla, sier Rebekka Helén Aamaas, rådgiver bærekraft og matproduksjon i MatPrat.


Det kommer også frem av undersøkelsen at mange er usikre på hva de kan gjøre med restene. Det er lettere å kaste, eller la maten stå til den blir dårlig for så å kaste, enn å tenke gjennom hvordan man kan få noe ut av restene.


– Nå er vi nok ikke like gode til å spise opp maten etter julesesongen som vi var før i tiden, og mange har hatt råd til å kaste restene. Tiden vi er inne i nå, med økende levekostnader kan kanskje bidra til at vi tenker to ganger før vi kaster mat. Vi i Opplysningskontorene i landbruket ønsker å hjelpe folk til å unngå at maten ender opp som matsvinn, sier Aamaas.


Helt konkret - hva kan du gjøre med restene?


– Det blir ofte rester fra julens middager og kanskje for mange kaker. Ribbe, pinnekjøtt, juleskinke og reinsdyrstek passer perfekt til å lage gode smørbrød til lunsj. Eller hva med å slå til med en skikkelig romjulspizza? Visste du forresten at julekakene egner seg godt til å lage spektakulære desserter? sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret i brød og korn.


– Det kan være vanskelige å beregne hvor mange poteter som går med til julemiddagen, men det er mye godt du kan lage av kokte poteter hvis du koker for mange. For eksempel hjemmelagde potetlomper. Det er enklere å lage enn folk tror. Og hvis du har igjen noe kål etter å ha laget surkål, kan strimler av kål bli til en deilig kålsalat du kan fylle med andre rester i lompene, sier Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.


– Riskrem er en tradisjonell skandinavisk smakfull dessert basert på restemat. En fin måte å unngå matsvinn, og få en billig og god juledessert, sier Knut Bjørgen, leder kommunikasjon og marked i Opplysningskontoret for Meieriprodukter.


Forslag til romjulsmeny av julens rester

Opplysningskontorene i landbrukets fem tips for å unngå matsvinn

  • Planlegg godt: Lag ukemeny og planlegg innkjøp. Skaff deg oversikt over hva du allerede har i kjøleskap og brødboks før du handler.

  • Oppbevar maten riktig: Hold maten ved rett temperatur i egnet emballasje. Kjøleskapet skal holde mellom 2-4 grader og fryseren – 18 grader.

  • Bruk sansene: Se, lukt og smak for å vurdere om maten fortsatt er god. “Best før dato” og “siste forbruksdag” er ikke det samme.

  • Organiser kjøleskapet: Hold orden i kjøleskapet slik at du får god oversikt og sørger for at den eldste maten blir brukt opp først.

  • Spis opp restene: Rydd i kjøleskapet og fryser, og bruk opp restemat så ofte du kan.



 
 
bottom of page