top of page

Helstekt kalkun med tilbehør




Start med å tilberede kalkun: Tin kalkunen i 2-3 døgn i kjøleskapet*, ta kalkunen ut og la den ligge i romtemperatur i et par timer før du setter igang. Tørk kalkunen skikkelig godt innvendig og utvendig med tørkepapir. Forvarm stekeovnen til 180 grader. Bland romtemperert smør sammen med salt og pepper. Gni kalkunen inn


Bind opp beina slik at de dekker de tynneste delene på brystet og beskytter disse. Plasser kalkunen på en rist over en langpanne med 3dl vann i pannen. Stek i ca. 30 minutter pr. kg kalkun til kjernetemperatur 68 grader. Pensle over kalkunen med stekesjyen gjennom stekeprosessen.


Ta den ut og la hvile minst 20 minutter før du skjærer i den.


Lag deretter fløtesaus: Sil kraften fra stekingen. Ha 6 dl av kraften i en kasserolle. Ta av fettet på toppen av kraften med en skje. Bland fettet med hvetemel. Rør mel og fettblanding inn i kraften.


Tilsett kremfløte og kok opp. La koke i 5 minutter. Smak til med ripsgele, worcestershire, salt og pepper.


Tilbered så poteter: Kok opp en kjele med godt saltet vann, skru ned varmen slik at potetene ikke koker. La de trekke i ca 10 minutter under lokk. Sil av.


Til slutt lager du rosenkål: Ha 2ss smør i en stekepanne sammen med en finhakket sjalottløk. Fres dette gyldent på medium varme. Tilsett rosenkål og stek videre på middels varme i ca. 4-5 minutter. Krydre med salt og pepper. Server helstekt kalkun med poteter, rosenkål og fløtesaus.


* Hvis du må tine fuglen raskt fyller du vasken med iskaldt vann og legger den frosne kalkunen i plasten ned i vannbadet. Tips fra kokken: - Legg gjerne løk, gulrot, hvitløksfedd og sellerirot i langpannen for smak til kraften.



11 views
bottom of page