En bringebærkake laget av sukkerbrød som du hgarantert vil imponere gjestene dine med
Våren er i full anmarsj, og med varmere vær kommer også noen av de beste norske råvarene vi produserer i Norge. Mai er full av fridager og feiringer der vi skal kose oss litt ekstra med deilig mat. Hva passer vel bedre enn å feire nasjonaldagen med norske råvarer på menyen?
Norske produkter i sesong
De norske varene er godt på vei inn til butikkene forteller matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt. Nå vil du finne førsteklasses norske tomater, agurker og asparges. Men rett rundt hjørnet kommer diverse salater, reddiker, rabarbra for å nevne noen. Er vi riktig heldig dukker også nypoteter opp i mai. Og utover sommeren og høsten vil det bugne av norske grønnsaker og frukt. De norske vårgrønnsakene passer ypperlig på et 17 mai dekket bord.
–Grønnsaker på grillen er perfekt tilbehør og gjør seg nesten selv sier Guldbransen. Asparges er like god på grillen som servert kald, med for eksempel hollandaisesaus. Grillede norske småtomater er også et must, og kan enten serveres som de er eller på ristet toast gnidd inn med hvitløk.
Maten på 17 mai er ofte kald plukkmat; hva med å bytte ut de vanlige lefserullene med agurkruller. Dette vil garantert imponere gjestene og vil være et morsomt innslag.
Hva kan du lage noen dager i forveien?
En digg focaccia passer fint som tilbehør til 17 mai frokosten og kan lages allerede nå. Guldbransen forteller at man fint kan fryse den ned, så blir det en mindre ting å tenke på å lage før selve dagen. Topp focaccia med søte norske tomater og rødløk; dekorativt og veldig godt.
Kake hører med på 17 mai, og pavlova er den kaken flest lager til nasjonaldagen. Marengsbunnen kan du fint lage noen dager før, så trenger du kun å bruke tid på å pynte den. Bruk gjerne bær i rødt og blått når du pynter.
En deilig og saftig bringebærkake kan du også lage dagen i forveien og vil garantert imponere gjestene.
Barnas dag
Denne vil barna digge! En lollipopis i tre ulike farger laget av frukt og bær.
Er du en av de som syns det kan bli litt mye søtt på 17 mai har Guldbransen løsningen; hjemmelaget is laget av frukt og bær! Isen lager du noen dager i forveien så er det bare å ta opp fra fryseren når de små maser om is. Hva med en enkel og søt bananis med jorbær, bringebæris på pinne eller en morsom lollipop- is?