top of page

Et frø ble sådd under pandemien – nå spirer drømmen på Raufoss


F.v. Andreas Kristiansen og Aasmund Mikael Ljønes. Foto: Jan Erik Sandmo.


Midt mellom fotballbane og elvebredd bak Raufoss ungdomsskole, vokser noe langt større enn bare grønnsaker. Det handler om jord under neglene, stolthet i blikket – og en lærer som tok med seg pandemiens hageglede rett inn i klasserommet.


Fra pallekarmer til pedagogikk

– Det startet egentlig hjemme sier Åsmund Michael Jones og ser utover jordflekken bak skolen.


Under koronapandemien fikk han for første gang tid til å dyrke egen hage. Med pallekarmer, drivhus og eksperimentering på egen tomt, vokste interessen. Da samfunnet åpnet igjen, var det noe som satt igjen – en lengsel etter å gjøre mer med hendene. Og ideen slo rot: Hva om vi lager en skolehage?


Rektor tente på tanken. Nå står Åsmund sammen med elevene i arbeidslivsfag og ser drømmen bli virkelighet.


En levende lærebok i jord og sol

Målet er enkelt – og ambisiøst: Skape et sted der elevene får være med på hele reisen. Fra frø til ferdig mat.


– Vi vil at de skal kjenne på det. Bygge jorda, så inne og ute, følge plantene gjennom sol og regn, insektangrep og ugress. Lære av alt som skjer underveis, sier Åsmund.

Og det de dyrker er langt mer enn salat og gulrøtter. Det er eierskap. Engasjement. Læring som sitter i kroppen.


– Noen synes det bare er gøy når vi drar opp poteter og smaker på gulrøtter. Men etter hvert skjønner flere hvor kult det er å faktisk lage noe selv.


Økologisk og ekte – med støtte i ryggen

Skolehagen er blant 15 utvalgte prosjekter i Norge som har fått 150 000 kroner fra Sparebankstiftelsen og Økologisk Norge. Det betyr faglig hjelp, kurs og penger til oppstart.

– Vi skal drive helt økologisk. Ingen sprøytemidler. Bare naturens egne triks, sier Åsmund.


Pengene går langt, men ikke langt nok. Derfor kommer det nå en oppfordring til lokalmiljøet:

– Har du stiklinger, bærbusker, stauder eller rett og slett litt for mye i egen hage? Vi tar gladelig imot. Alt som kan plantes, kan få nytt liv her – sammen med elevene våre.


Andreas vil se hva som vokser

Blant dem som bruker skoletimene på å bygge hage, er Andreas Kristiansen. Han går arbeidslivsfag og trives best når hendene jobber.


– Det er gøy å se hva det blir til, liksom. Å plante noe og så faktisk se at det kommer opp gulrøtter og poteter sier han.


Andreas og klassen har vært med helt fra starten. De har snekret kasser, satt opp gjerde og hentet kompost fra gårdsbesøk samt klappet kyr på veien.


– Vi gjør mye forskjellig og det er lettere å skjønne teori når vi gjør det i praksis sier han.


Hage ved elva – og plass til flere

Plasseringen kunne ikke vært bedre: Baksiden av ungdomsskolen, ned mot fotballbanen, med elva som nabo. En liten grønn lunge i skolehverdagen – og kanskje etter hvert en møteplass for hele lokalsamfunnet.


– Vi bygger det sakte opp. Drivhus skal på plass, vi skal lage kompostsystem og kanskje etter hvert ta imot barnehager og folk fra bygda også, sier Åsmund.


Har du noe å gi?

Stiklinger, frø, planter – eller bare tid og en trillebår? Ta kontakt med Raufoss ungdomsskole. Hageeventyret ved elva har plass til mange flere.

bottom of page