Folket har talt, det er lam som er nordmenns middagsfavoritt i påsken. Lammestek og lammelår er stykningsdelene som topper listen. Det er først og fremst tradisjon og smak som gir lam en selvsagt plass på påskebordet.
Lammesteken og lammelåret er kanskje selve symbolet på påskemiddagen. Det viser også en undersøkelse utført av YouGov for MatPrat, hvor 1 av 4 sier at de spiser mer lammekjøtt i påsken enn ellers i året. 1 av 3 sier at lammekjøtt er en del av deres påsketradisjoner. I tillegg til lam, er også egg, sjokolade og appelsin soleklare påskefavoritter.
Og «påskelammet» er i Norge altså synonymt med lammesteik eller lammelår. Det er lite andre varianter av lam som spises i påsken: 9 av 10 svarer at det er lammesteika eller lammelåret som gjelder når de spiser lam i påsken.
– Dette er som forventet; vi vet at påsken er høysesong for lammelår og lammestek, sier Gunnar Thoen, analysesjef i MatPrat.
Smak og tradisjon
Tradisjon (68%) og smak (64%) teller nesten like mye når lam velges til påskemiddag. 32% oppgir også at lam passer godt når man serverer mat til mange eller har gjester.
– Selv om ikke påsken er en høytid med like klare mattradisjoner som vi ser på for eksempel jul, så har påskelammet blitt et måltid som hører med for mange. Det er fint å se at folk setter stor pris på den gode smaken, og at smaken er nesten like viktig som tradisjon, sier Thoen.
– På spørsmål om hvilke matvarer man skal spise mer av i påsken enn ellers i året, er det nesten dødt løp mellom egg og sjokolade, sier Thoen.
Dernest kommer appelsin, og på fjerdeplass lammekjøtt, som dermed er den mest populære middagsretten i høytiden. (Egg (39%), sjokolade (38%), appelsin (34%), lammekjøtt (26%).
– Dette er i tråd med tidligere års undersøkelser om nordmenns påskefavoritter. Vi er trofaste mot tradisjoner i høytiden, avslutter Thoen.
Comments