Hannbjørnen ble fotografert mens den var innom Gran kommune. Foto: Ole Knut Steinset/Statens naturoppsyn (SNO)
Siden slutten av april er det gjort en rekke bjørneobservasjoner på Østlandet, nord for Oslo. Rovdata har nå analysert DNA-prøver samlet inn i tre ulike kommuner, og de stammer alle fra samme hannbjørn som tidligere år er påvist i Innlandet fylke. Begge foreldrene er kjent for overvåkingen fra før.
Brunbjørn har vært det store samtaleemnet på Østlandet i vår etter en rekke observasjoner i Elverum, Romerike, Skedsmokorset, Hadeland, Toten og Land.
Rovdata har nå analysert fem DNA-prøver av hår- og skit, som er samlet inn av Statens naturoppsyn (SNO) i kommunene Stange, Gran og Lunner. Prøvene viser seg å stamme fra samme individ.
– Vi har ikke fått meldinger om tap av beitedyr, men bjørnen har nok vært sulten etter hiperioden, og har forsynt seg av både fuglemat, maurtuer og bikuber, sier Ida Glemminge i SNO.
Kartet viser stedene der hannbjørnen HE258 er påvist på DNA. De røde pilene indikerer bevegelsesretningen basert på dato for når de ulike prøvene ble samlet inn. Kart: Rovdata
Kjent fra tidligere
Tre hårprøver gav et positivt resultat. Den første hårprøven ble samlet inn 30. april i Stange kommune i Innlandet. Neste ble samlet inn ved bikuber 10. mai i Lunner kommune i Viken. Siste hårprøve ble samlet inn 12. mai i Gran kommune i Innlandet.
– Prøvesvarene viser at bjørnen var kjent av bjørneovervåkingen fra tidligere og har navnet HE258. Hannbjørnen er påvist en rekke ganger i DNA-overvåkingen av brunbjørn i 2021 og 2022, sier Oddmund Kleven, forsker i Rovdata.
Foreldrene er også kjent
HE258 ble første gang påvist via en skitprøve samlet inn 9 september 2021 i Våler kommune i Innlandet.
Han ble deretter påvist på en skitprøve samlet inn i Åmot 16. september. Den ble så påvist flere ganger på skit- og hårprøver i Elverum kommune; en gang 17. oktober i 2021 og deretter en rekke ganger i april, mai og september 2022.
Slektskapsanalyser viser at mora er binna med navnet HE171, og faren er bamsen med navnet W12-060. HE258 har oppholdt seg i samme område som mora i 2021 og 2022 før han vandret avgårde.
– Bjørneunger generelt holder seg sammen med mora i ett til to år før de forlater henne. I motsetning til døtre, som gjerne slår seg ned i nærheten av mora, så vandrer sønner lengre før de etter hvert etablerer territorium, forteller Kleven.
Fakta om overvåkingen av brunbjørn i Norge:
Rovdata har ansvaret for overvåkingen av brunbjørn i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet.
I 2022 ble det for 14. året på rad gjennomført en innsamling av DNA fra brunbjørn over hele landet.
Formålet med den DNA-baserte overvåkingen er å registrere hvor mange brunbjørn det er i landet, fordelingen av hunner og hanner, samt å beregne hvor mange kull med bjørnunger som blir født hvert år.
Innsamlingen av ekskrementer, hår og urin i felt blir utført av Statens naturoppsyn (SNO), elgjegere, beitebrukere og andre brukere av utmark. Det blir også tatt vevsprøver for DNA-analyse fra alle døde bjørner i løpet av året.
Prøvene blir analysert av Senter for biodiversitetsgenetikk (NINAGEN) hos NINA, og resultatene blir rapportert og formidlet av Rovdata rundt 1. april hvert år.