I Gjøvik kommune får alle Tiendeklassingene mulighet til å reise til Utøya slik att de kan delta på den den sterke og talende demokrati-opplæringen som tilbys på øya.
På Utøya er det oppført et læringssted og et senter for å minnes det grusomme som skjedde 22.juli 2011.
Fredag var det markering i minneparken på Gjøvik for å markere årsdagen for katastrofen.
Leder av AUF i Innlandet Linnea Lie Holen og felles elevrådsleder ved ungdomsskolene Jørgen Bjørklund hadde en samtale om opplevelsen av å være tilstede på læringssted, å det å se minnesmerket som er oppført
-« Bør andre skoleklasser reise til Utøya»spurte Lie Holen.
- Det burde vært en selvfølge !
Man lærte mye mer enn bare å se på en film å lese en avis, sa Bjørklund.
Leder av AUF i Innlandet Linnea Lie Holen holdt en tale dedikert til ungdommene fra innlandet som blei drept under terrorangrepet.
Varaordfører i Gjøvik Anne Bjertnæs minnet oss på i sin tale at vi har lovet å ta ett oppgjør med terroristens motivasjon for sine handlinger.
- Så hvor står vi nå da, i 2022 ?Er vi i mål, har vi tatt oppgjøret? Nei – jeg tror ikke det. Og ikke tror jeg heller vi skal sette en dato for når vi er i mål heller. Beredskap, krisehåndtering, debattkultur, inkludering og involvering er et kontinuerlig arbeid vi som samfunn alltid må utvikle. Men jeg håper og tror vi har kommet lenger i å våge og orke å ta de vanskelige debattene å lete etter de vanskelige ordene, sa varaordføreren
Daniel Holen Berg medvirket med ett dikt av Frode Grytten og Andreas Koschinski Kvisgaard sang og spilte gitar under ettermiddags minnestund.
Under kan dere se ett utdrag av minne stunden.