top of page
Glenn Sagstad

Årlig vaksinasjon etter koronapandemien

Updated: Oct 19


Berit Nyhus Øverlie i aksjon med vaksinering. Foto: Jan Erik Sandmo


Berit Nyhus Øverli fra vaksineteamet i Vestre Toten forteller at etter koronapandemien har det blitt et tiltak å vaksinere befolkningen årlig. Dette gjelder særlig for personer i risikogruppene, da immuniteten fra tidligere vaksiner ikke varer evig og viruset stadig utvikler seg litt. Derfor er det viktig med oppdaterte vaksiner for å beskytte mot nye varianter.


2. Ikke grunnvaksinering, men oppfriskning

Noen tror at de ikke trenger flere vaksiner fordi de allerede har fått grunnvaksineringen, men Berit understreker at dette ikke er en ny grunnvaksine. Grunnvaksineringen ble avsluttet i 2021–2022. Nå handler det om å friske opp immunforsvaret og tilpasse seg endringer i viruset. Dette er spesielt viktig for å sikre at beskyttelsen varer lenger.


3. Framtidige vaksineringer lik influensavaksinen

Berit påpeker at i fremtiden vil denne vaksinen sannsynligvis bli anbefalt årlig på samme måte som influensavaksinen. Selv om det ikke er helt klart ennå er det forventet at dette kan bli en fast praksis for å sikre beskyttelse mot nye virusvarianter.


4. Oppslutning og tilgjengelighet

Det er god oppslutning om vaksinasjonen selv om Berit ikke har eksakte tall. Vaksineringen pågår over fire fredager i oktober ved Frivillighetssentralen, men det har vært noen utfordringer med annonsering. Mange eldre er ikke klar over vaksinasjonstilbudet, så Berit oppfordrer alle til å informere sine eldre bekjente om muligheten.


5. Bestilling av time eller drop-in?

Selv om det er mulig å bestille time for vaksinasjon er det også flere som møter opp uten avtale. Mange ønsker å ha en fast tid for å planlegge bedre og det virker som kommunen anbefaler dette. Berit påpeker at vaksineringen går raskt og effektivt, så dersom noen har problemer med å bestille time kan de fortsatt møte opp. De fleste er fornøyde med prosessen og opplever lite ubehag under vaksineringen.


6. Anbefaling til risikogrupper

Berit oppfordrer alle over 65 år til å ta vaksinen, selv om mange kanskje ikke føler seg gamle nok til å være i risikogruppen. Hun forklarer at jo eldre man blir, jo større blir risikoen for alvorlig sykdom. I tillegg anbefaler hun sterkt at personer med underliggende sykdommer som hjerte- eller lungesykdommer, diabetes eller andre kroniske tilstander tar vaksinen for ekstra beskyttelse.


7. Einar Bergsveens opplevelse med vaksinen

En som deler sin erfaring med vaksinen er Einar Bergsveen som nettopp har tatt vaksinen. Han forteller at vaksineringen ikke var smertefull og selv om det ikke alltid har vært anbefalt for alle, valgte han å ta vaksinen for å beskytte seg videre. Han har ingen negative erfaringer med vaksineringen.


Vaksinen kan tas på på Raufoss Gård (frivilligsentralen) fredager i oktober. mellom kl 09 - 13.00

8 views

Recent Posts

See All
bottom of page